Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Το επίμαχο ρεπορτάζ για φαγοπότι στο Ίλιον!

Ας δούμε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.




Τεράστια ποσά για πολιτιστικές εκδηλώσεις, που οργανώθηκαν από δύο εταιρείες με τον ίδιο ιδιοκτήτη, δαπάνησε ο Δήμος Ιλίου, σύμφωνα με συμβούλους της αντιπολίτευσης. Η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα Διαφθοράς, ο οποίος εξέδωσε εντολή ελέγχου τη Μεγάλη Πέμπτη


Της Διαλεκτής Αγγελή

40Υπέρογκα ποσά, τα οποία κατέληξαν στην τσέπη ενός επιχειρηματία, φαίνεται να δαπάνησε ο Δήμος Ιλίου σύμφωνα με καταγγελίες του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Γιώργου Σταματόπουλου. Ο δήμος εμφανίζεται να δαπάνησε περί τις 500.000 ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωναν δύο εταιρείες, οι οποίες μάλιστα έχουν κοινό ιδιοκτήτη.

Ολες οι αποφάσεις στο Δ.Σ. του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Αθλησης (ΔΗΚΕΠΑ) ψηφίζονταν οριακά, με ευθύνη μόνο της πλειοψηφίας, ενώ υπάρχουν αποχωρήσεις από όλες τις τακτικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. κάθε φορά που ετίθεντο ζητήματα πολιτιστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μάλιστα, οι απευθείας αναθέσεις όλων των εκδηλώσεων μοιράζονταν μεταξύ των δύο εταιρειών «Πολύτροπο Τέχνης» και «Οασις», ιδιοκτησίας Παπαγεωργίου, με αποφάσεις που υπέγραφε ο πρόεδρος του ΔΗΚΕΠΑ, κ. Θεόδωρος Δεύτος.

500.000 ευρώ

«Πολιτικά θέτουμε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν οι δύο αυτές εταιρείες να αναλαμβάνουν τη διοργάνωση της πλειονότητας των πολιτιστικών εκδηλώσεων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σταματόπουλος, ενώ τονίζει ότι αμέσως μετά την καταγγελία, η οποία έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Μαρτίου, οι αποφάσεις που ακολούθησαν υπογράφονται από τον δήμαρχο, Νικόλαο Ζενέτο, και την αντιδήμαρχο Οικονομικών και υποψήφια δημοτική σύμβουλο, Νίκη Βομπιράκη. Επιπλέον, τονίζει ότι όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που τέθηκαν στη συνεδρίαση της 10ης Απριλίου ανατέθηκαν ξανά σε μία εταιρεία, αυτή τη φορά με την επωνυμία «Σύγχρονη».

«Το πολιτιστικό κέντρο αποτελούσε ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο με δικό του προεδρείο και διοικητικό συμβούλιο. Προς τα τέλη του περασμένου έτους συγχωνεύτηκε στο Δήμο Ιλίου. Από τότε έχω αναλάβει να διεκπεραιώνω και τα πολιτιστικά ζητήματα», μας λέει ο δήμαρχος Ιλίου δικαιολογώντας την ξαφνική εμφάνιση της δικής του υπογραφής στις αποφάσεις αναθέσεων. Οσον αφορά το ποσό των 500.000 ευρώ λέει ότι είναι απολύτως λογικό για έναν δήμο που προσέχει εξαιρετικά πολύ τα οικονομικά του και έχει αποθεματικό κοντά στα 8 εκατ. ευρώ να δαπανά ένα τέτοιο ποσό για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Περιπτώσεις προπληρωμών, διαφορετικές κοστολογήσεις των ίδιων καλλιτεχνικών σχημάτων και γνωστοί καλλιτέχνες οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ, είναι ορισμένες από τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται στη σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Την ίδια στιγμή, εμφανίζονται και στη λίστα που συνέταξε δημότης και την οποία μοίρασε στις παρατάξεις κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της 27ης Μαρτίου. Μάλιστα σχετική ερώτηση με αφορμή την εν λόγω λίστα έκανε και ο κ. Σταματόπουλος την ίδια μέρα.

Λόγω οικονομίας χώρου είναι πρακτικά αδύνατον να αναφερθούμε σε όλες τις περιπτώσεις ξεχωριστά γι’ αυτό επιλέξαμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, με βάση όσα έχουν καταγγελθεί.

Αταυτοποίητα τιμολόγια

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στις 27-12-2011 υπογράφονται δύο αποφάσεις, με διαφορετικό αριθμό πρωτοκόλλου, που αφορούν την ίδια εκδήλωση, με τίτλο «Κωμική Οπερα», η οποία έχει πληρωθεί με 5.500 ευρώ την πρώτη φορά και 5.550 ευρώ τη δεύτερη. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, η εκδήλωση δεν έγινε για ένα χρόνο, παρόλο που οι δύο εκδηλώσεις κόστισαν συνολικά 11.050 ευρώ.

Μία ακόμη περίπτωση είναι αυτή του «σπασίματος» μιας εκδήλωσης και της επαναχρέωσης τμημάτων αυτής. Για παράδειγμα στο πρόγραμμα του Δήμου Ιλίου υπάρχει εκδήλωση με τίτλο «Τριήμερο Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», η οποία χρεώνεται συνολικά με 4.600 ευρώ. Ωστόσο, οι τρεις μέρες χρεώνονται εκ νέου με ξεχωριστές αποφάσεις για 4.674, 4.600 και 1.290 ευρώ αντίστοιχα, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να φθάσει τις 15.164 ευρώ.

Πολλές αποφάσεις και τιμολόγια δεν ήταν εφικτό να ταυτοποιηθούν λόγω του μεγάλου όγκου ανάθεσης στις δύο προαναφερθείσες εταιρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συγκρότημα ETHNIC το οποίο εμφανίζεται να έχει πληρωθεί 1.600 ευρώ για μία συναυλία του 2013 που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη αν τελικά πραγματοποιήθηκε ή όχι, ενώ το 2014 εμφανίζεται με ελαφρώς παραλλαγμένο τίτλο εκδήλωσης αλλά με εξαιρετικά παραλλαγμένο το ποσό το οποίο χρεώνεται αυτή τη φορά, το οποίο φθάνει τις 5.289 ευρώ.

«Προεκλογικό πυροτέχνημα»

Τέλος, η τετραμελής μπάντα «Τα Τέσσερα Βlues» που εμφανίζεται σε τοπικό θέατρο έχει χρεωθεί με 4.900 ευρώ. Ωστόσο, μέλος του συγκροτήματος διαψεύδει ότι έχει λάβει ποτέ τόσα χρήματα από τον Δήμο Ιλίου ενώ μας ενημερώνει ότι το συμφωνηθέν ποσό ήταν γύρω στα 500 ευρώ για όλο το συγκρότημα συνολικά.

Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΕΠΑ, κ. Θεόδωρο Δεύτο, ο οποίος αρνήθηκε όλες τις καταγγελίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ψευδέστατες». Σε ερώτησή μας για ποιο λόγο ανετίθεντο όλες οι εκδηλώσεις σε δύο μόνο εταιρίες απάντησε ότι πρόκειται για εταιρίες με τις οποίες το πολιτιστικό κέντρο του δήμου συνεργάζεται εδώ και 20 χρόνια και ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες αντιπροσωπεύονται από αυτές. «Πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα. Η αντιπολίτευση θα παίξει αυτό το χαρτί σε μία προσπάθεια να θολώσει τα νερά» μας λέει, ενώ τονίζει ότι όλες οι διαδικασίες ακολούθησαν τη νόμιμη οδό.

Το ζήτημα έφθασε ως τον εισαγγελέα διαφθοράς κατά της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος εξέδωσε εντολή ελέγχου τη Μεγάλη Πέμπτη, όπως μας πληροφόρησε ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοτική Ισοπολιτεία», κ. Μπάμπης Καούκης, ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Κάβουρας, υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου με την παράταξη «Αλληλέγγυα Πόλη» δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι το ζήτημα πρέπει να πάει στη Δικαιοσύνη καθώς ο διαχειριστικός έλεγχος επί όλων των ζητημάτων που αφορούν τον δήμο είναι εξαιρετικά σημαντικός.