Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Μεταναστευτικό: Ένα φλέγον ζήτημα

του Χαράλαμπου Καούκη,
Επικεφαλής Δημοτικής Ισοπολιτείας Ιλίου




Τα ζήτημα της ραγδαίας λαθρομετανάστευσης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι σαν μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί.
Ναι μεν υπάρχουν και οι πρόσφυγες, από Συρία και Ιράκ, αλλά το μεγαλύτερο κύμα πρόκειται για λαθρομετανάστες.
Το πρόβλημα συνεχώς μεγεθύνεται με απρόβλεπτες συνέπειες. 

Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας, είναι τέτοια που επιτρέπει και προκαλεί τους δουλέμπορους να βγάζουν χρήματα εις βάρος των ταλαίπωρων μεταναστών.
Πάντα υπήρχαν φωνές που έθεταν από παλιά πόσο επικίνδυνο είναι το μεταναστευτικό και τι κινδύνους προκαλεί και θα προκαλέσει στη χώρα μας σε σχέση και με τη μείωση του πληθυσμού των Ελλήνων, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της τότε Αριστεράς (Μπίστης, Κουναλάκης, Δαμανάκη κ.α) δεν έπαιρναν κανένα μέτρο για το πρόβλημα του δημογραφικού και της υπογεννητικότητας, αντιθέτως (επί Σημίτη) έκοβαν και τα επιδόματα των τρίτεκνων οικογενειών.
Δυστυχώς η Ελλάδα μέχρι το 2012, δε διέθετε κανένα σοβαρό μηχανισμό που να εφαρμόζει και υποστηρίζει την εκάστοτε μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
Μετά το 2012 δημιουργήθηκαν τα κέντρα κράτησης, η στελέχωση της υπηρεσίας Ασύλου με 200 υπαλλήλους, η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με προσυνοριακούς ελέγχους σε 24ωρη βάση, ο φράχτης στον Έβρο, αλλά και το πρόγραμμα επιστροφής των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.
Και πάνω που είχαν μειωθεί αισθητά οι λαθρομετανάστες έρχεται η σημερινή κυβέρνηση, με μπροστάρη τη Χριστοδουλοπούλου, να δίνει την εντύπωση ότι πλέον η χώρα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, οπότε να αυξάνει τη ροή των λαθρομεταναστών περίπου σε 260%, σε σχέση με πέρυσι.
Σίγουρα κανένας μας δε θα ξεχάσει τις απίστευτες δηλώσεις της περί ηλιοθεραπείας των μεταναστών στις πλατείες και μετά την μυστηριώδη εξαφάνιση αυτών, το άνοιγμα δρόμου στον Έβρο για την ελεύθερη διέλευση των παράνομων μεταναστών και άλλα τρελά.
Δυστυχώς ακόμα αυτή η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί ως Κυβέρνηση διαμαρτυρίας παρά ως Κυβέρνηση λύσεων.
Σίγουρα η λύση του μεταναστευτικού, είναι δύσκολη και απαιτεί αντιμετώπιση με βάση: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον σεβασμό του διαφορετικού, την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, τις δυνατότητες της οικονομίας, την προοπτική πολιτικής ένταξης όσων είναι απαραίτητοι στη χώρα μας και θεμελιώνουν τέτοιο δικαίωμα και την απαίτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Πρέπει η Κυβέρνηση, άμεσα να μιλήσει ανοικτά και ειλικρινά με τους εταίρους Ευρωπαίους για να υπάρξει μια ενιαία Ευρωπαϊκή γραμμή στο μεταναστευτικό ζήτημα, όπου όλες οι χώρες της Ευρώπης ενωμένες θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διαχείριση του προβλήματος και μάλιστα εάν είναι δυνατόν στη πηγή τους, (Τουρκία,Αίγυπτο,Β.Αφρική) έτσι ώστε να μην αφήνουν τους δουλέμπορους να πλουτίζουν σε βάρος ανθρώπινων ψυχών.
Να ζητήσει ενίσχυση της FRONTEX, να κρατήσει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μέσω του Λιμενικού Σώματος και να το ενισχύσει όσο περισσότερο μπορεί.
Να ξαναφτιάξει και να δυναμώσει το φράχτη στον Έβρο.
Να ζητήσει να αυξηθούν οι πόροι προς την Ελλάδα και να δημιουργηθούν πιο πολλά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, να υπάρξει πλήρη υγειονομική περίθαλψη αυτών, έτσι ώστε να επιτυγχάνουμε και την υγειονομική θωράκιση των πληθυσμών της Ευρώπης.
Ελπίδα μας είναι να αφήσει αυτή η Κυβέρνηση, τώρα, στην άκρη τις ιδεοληψίες της, διότι οι αντοχές των Ελλήνων είναι περιορισμένες και θέλουν μια σοβαρή λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.