Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Στο κατώφλι της φτώχειας


Κάποτε είχαμε τους πλούσιους και τους νεόπλουτους. Τώρα έχουμε τους πτωχούς και τους νεόπτωχους.
Η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν βγαίνει πουθενά.
Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν παρουσιαστεί τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων είκοσι ετών.



Η γενιά των 750 ευρώ, για την οποία κουνούσε το δάκτυλο στους τότε κυβερνώντες ο κ. Τσίπρας, τώρα κατάφερε να την κάνει γενιά των 300 ευρώ, αφού οι νέοι που είναι τυχεροί και πιάνουν δουλειά αμείβονται με μισθούς πείνας  περνώντας το κατώφλι της φτώχειας. Είναι οι νεόπτωχοι εργαζόμενοι.
Η φτωχοποίηση όμως θα συνεχιστεί και μπορεί και να μεγαλώσει με τη μείωση του αφορολόγητου καθώς η φοροδοτική κόπωση των νοικοκυριών θα περιορίσει τις πληρωμές προς το κράτος, αλλά και την εξυπηρέτηση στεγαστικών δανείων προς τις τράπεζες.
Η Ελληνική οικογένεια, αν και εξασθενημένη, προσπαθεί και  κρατά ακόμη το δίχτυ της κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας. Για πόσο όμως;; Οι συντάξεις μειώνονται, οι μισθοί μειώνονται, οι φόροι ανεβαίνουν, οι καταθέσεις τελματώνουν και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της.
Τα οικονομικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με την ανακατανομή εισοδημάτων από τους περισσότερο στους λιγότερο ικανούς ή τυχερούς στην παραγωγική διαδικασία.
Ούτε πρόκειται να έρθουν ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ας έχουμε φτάσει τους μισθούς κάτω από τα επίπεδα της Αλβανίας ή της Βουλγαρίας, όταν δεν υπάρχει ξεκάθαρο τοπίο επενδύσεων και όταν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οι ροές των κεφαλαίων που θα έρθουν από το εξωτερικό θα είναι διασφαλισμένες.
Διανύουμε το όγδοο έτος της κρίσης και γυρίσαμε εκεί που ξεκινήσαμε.
Είναι πλέον μονόδρομος η εφαρμογή ενός τολμηρού εθνικού αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού μεταρρυθμίσεων με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεκάθαρο τοπίο για ξένους επενδυτές, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την δημιουργία κινήτρων για μικρές βιοτεχνίες και νέους αγρότες σε συνδυασμό με την ενίσχυση και αναβάθμιση του Δημοσίου τομέα.

Μπάμπης Καούκης
Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής Αξ/κης Αντιπολίτευσης Δήμου Ιλίου
Γ.Γραμματέας ΔΑΚΕ Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων